Odpustite si týchto 6 potravín a nápojov, ktoré škodia zubom
Hlavnou príčinou zubného kazu – diery v zube – je kyselina, ktorá sa nachádza na zuboch a postupne opotrebuje zubnú sklovinu. Potraviny – počínajúc sladkosťami plnými cukrov až po sacharidy obsahujúce škroby – sa rozpúšťajú na cukry a v ústach sa menia na leptavú kyselinu, ktorá napáda zuby a oslabuje ich silnú glazúru. Ak si chcete zachovať silné zuby a nedotknutú sklovinu, vyhýbajte sa nasledujúcim škodlivým potravinám. Ak neviete odolať pokušeniu, nezabudnite si dvakrát denne vypláchnuť ústa ústnou vodou LISTERINE® a/alebo si vyčistiť zuby kefkou.
1: Tvrdé cukríky
Ako si určite viete predstaviť, sladké cukríky tvrdé ako skala, ktoré v ústach dlho cmúľate alebo drvíte zubami, sa môžu závažným spôsobom podpísať na zubnej sklovine a ohroziť zdravie ústnej dutiny. Cukríky sú plné cukru, ktorý sa prilepí na zuby a dlho sa rozpúšťa, takže ďasná a zuby sú vystavené účinkom škodlivých cukrov.
2: Kyslé nápoje
Džúsy, športové nápoje a všetky limonády (vrátane diétnych) sú plné cukru aj kyselín, čo je zlá správa pre vaše zuby. Ak si chcete dať niečo iné ako vodu, hľadajte značky, ktoré nepoužívajú pridané cukry alebo skúste pridať kúsok ovocia alebo zeleniny, napríklad melónu alebo uhorky, do obyčajnej vody. Získate osviežujúcu chuť, ktorá nie je taká škodlivá. Zvážte aj možnosť riedenia džúsu vodou, aby bol menej škodlivý pre zuby.
3: Koláče
Táto pochúťka, podobne ako iné sladkosti vyrobené s množstvom cukru, je problémom pre zuby. Lepkavé sladkosti sú najväčším nepriateľom zubov. Zubnú sklovinu obťažuje aj sušené ovocie, napríklad sušené marhule. Jedlá, ktoré sa ľahko prilepia na zuby a zachytia sa v priestore medzi ďasnom a zubom, umožňujú útok cukrov na sklovinu a nedajú sa ľahko zmyť. Obmedzte príjem sladkostí. Ak im predsa len neodoláte, pokúste sa umyť si zuby hneď po ich konzumácii, aby sa minimalizovalo poškodenie. Takisto nezabúdajte na vyplachovanie ústnej dutiny dvakrát denne ústnou vodou LISTERINE®.
4: Cestoviny
Potraviny na báze škrobu, ako napríklad cestoviny, ryža, ba aj zemiaky, poškodzujú zuby, pretože sa metabolizujú na cukry vytvárajúce kyselinu, ktorá oslabuje zubnú sklovinu.
5: Ľad
Pri cmúľaní ľadu a iných tvrdých hmôt môže dôjsť k prasknutiu zubnej skloviny, čím sa obnažia zuby.
6: Tvrdé orechy
Okrem možnosti prasknutia zubnej skloviny sa pri hryzení tvrdých orechov môžu poškodiť aj zubné implantáty, protézy a strojčeky. Snažte sa jesť orechy rozdrobené na menšie kúsky a nie celé plody, najmä ak sú tvrdé, alebo ich konzumujte rozomleté vo forme masiel a nátierok, napríklad v masle z orieškov kešu.