Skip to main content

5 prekvapivých jedál, ktoré škodia ústnej dutine

1: Zmrzlina

Táto mrazená pochúťka škodí ďasnám, najmä ak už sú oslabené. Ďasná nemajú rady pridané cukry vo väčšine sladkostí, od sušienok po sladené nápoje. Tieto cukry sa naviažu na ďasná, čím sa začnú uvoľňovať erodujúce kyseliny. Ľadová teplota zmrzliny dokáže navyše podráždiť ďasná na miestach, kde už sú opotrebované a odhalené krčky sú citlivé na horúce a studené vnemy. To neznamená, že zo stravy musíte vyradiť sladké. Snažte sa obmedzovať a ihneď po konzumácii zmrzliny sa pokúste odstrániť cukry zubnou kefkou. Ďalšou možnosťou je vypláchnuť si ústa dvakrát denne ústnou vodou a neutralizovať tak kyslosť stravy.

2: Paradajky

Podobne ako jedlá plné cukrov neprospievajú zdravým, pevným ďasnám, nepomáha im ani veľmi kyslá strava. Paradajky sú síce v mnohých ohľadoch zdravé a majú vysoký obsah antioxidantu lykopénu, ktorý sa spája so znížením rizika mŕtvice, táto šťavnatá zelenina je ale zároveň veľmi kyslá. Konzumácii tejto zeleniny ničí ďasná a prispieva k zubnému kazu. Keď si pochutnávate na tejto šťavnatej zelenine, skúste ju doplniť potravinami neutralizujúcimi kyslosť, ako je napríklad mozzarella, chudá hovädzina a kuracina, orechy, šošovica alebo tuniak.

3: Pomaranče

Citrusové plody, ako napríklad pomaranče, grapefruity, citróny a limetky, sú kyslé a bohaté na prírodný ovocný cukor, ktorý môže poškodzovať a erodovať zuby a ďasná. Existujú iné spôsoby, ako získať vitamín C aj bez kyseliny, napríklad konzumáciou zeleniny s vysokým obsahom vitamínu C, ale s nízkym obsahom kyseliny (ako je brokolica, špargľa a hrášok), a nekyslého ovocia, ako je napríklad medový melón a kiwi (ktoré majú viac vitamínu C ako pomaranč).

4: Pečivo

Biele pečivo, podobne ako iné potraviny vyrobené z bielej múky a plné škrobu, nie je prospešné pre ďasná. Možno vás to prekvapí, ale pečivo, slané keksy a čipsy môžu poškodzovať zdravé ďasná rovnako ako sladkosti. Tieto škroby sú jednoduché sacharidy, ktoré zostávajú v ústach a rozpúšťajú sa na jednoduchý cukor, z ktorého žijú baktérie prítomné v ústnej dutine a z ktorého sa tvorí kyselinaspôsobujúca zubný kaz.

5: Športové nápoje

Športové nápoje nemajú len vysoký obsah cukru, ale aj schopnosť narúšať ďasná a podporovať vznik zubného kazu, pretože obsahujú veľa kyselín. V štúdii z roku 2012 sa zistilo, že kyselina zo športových nápojov pôsobí na ďasná a zuby až počas piatich po sebe idúcich dní. Ak si vy alebo vaše dieťa radi doprajete po cvičení športový nápoj, študujte etikety a nájdite si značku s najnižším obsahom pridaných cukrov, alebo prejdite na vodu.