Skip to main content

Title

5 nepriateľov citlivých zubov

Nepriateľ č. 1: Studené

Viete si predstaviť, že by ste svojimi citlivými zúbkami zahryzli do zmrzliny? Rozmyslite si to. Sklovina je ako plášť, ktorý chráni zuby pred mrazom, keď sa na ich povrch dostanú mrazené pochúťky. Keď je sklovina opotrebovaná, studené jej nerobí dobre. Dokonca aj vdýchnutie studeného vzduchu môže vyvolať ostrú bolesť v zuboch.

Nepriateľ č. 2: Horúce

Tak, ako by ste si nechceli obariť kožu vriacou vodou, ani zuby s opotrebovanou sklovinou neznesú horúce tekutiny, ako kávu, čaj či polievky.

Nepriateľ č. 3: Kyslé

Máte radi citrusy, paradajky, nakladané uhorky, kyslé cukríky, diétne limonády a víno? Zuby nie. Kyseliny narušujú sklovinu, takže zuby budú ešte citlivejšie.

Nepriateľ č. 4: Sladké

Ďalším vinníkom prispievajúcim k tvorbe kyseliny je cukor. Baktérie v ústach milujú cukor. Čím viac ho skonzumujete, tým viac kyseliny vytvoria. Vieme, že mnohí sme na sladké. Najväčší nepriatelia, na ktorých si však treba dávať pozor, sú limonády, športové nápoje a džúsy.

Nepriateľ č. 5: Tvrdé

Pri hryzení ľadu, tvrdých cukríkov a orechov môžu vzniknúť v zube praskliny. Odhalia sa nervy, ktoré sa pri žuvaní podráždia.

ZUBNOU KEFKOU VYČISTÍTE LEN 25 % VAŠICH ÚST