5 najčastejších potravín, ktoré spôsobujú nepríjemný dych
Čistenie zubnou kefkou, niťou a ústnou vodou sú výborné spôsoby, ako si udržať zdravú a čistú ústnu dutinu. Napriek všetkým obranným manévrom sa ale občas môže stať, že váš dych bude niekedy trošku nepríjemný. Nemusíte sa však obávať. Zo všetkých vecí, ktoré môžu spôsobiť nepríjemný dych, máme 80 % priamo pod nosom – ide o to, čo jeme. Pozrime sa na pár úhlavných nepriateľov:
1: Cesnak
Nie je prekvapením, že sa cesnak dostal na tento zoznam. Možno vás ale zarazí, ako dokáže zanechať svoju sírovú stopu aj inde ako na jazyku. Cesnak sa vstrebáva do krvného obehu, čím sa druhotná vlna zápachu dostáva do pľúc, odkiaľ môže voľne unikať cez ústa. Po vstrebaní vystupuje horkastý zápach cez póry. Nič z toho by však nemalo byť dôvodom, aby sme na cesnak úplne zanevreli. Snažte sa to s ním nepreháňať. Po jedle si vypláchnite zvyšky cesnaku z úst očistením zubov kefkou a niťou. A nezabudnite si dvakrát denne vypláchnuť ústa ústnou vodou.
2: Cibuľa
Podobne ako v prípade cesnaku, pach cibule sa nesie dlho po tom, ako sme dojedli. Je to preto, lebo obe potraviny obsahujú sírové zlúčeniny, ktoré sa vstrebávajú do krvného obehu a vrátia sa vtedy, keď to najmenej čakáte. Doprajte si dodatočnú líniu ochrany očistením zubov kefkou a niťou a vypláchnutím úst ústnou vodou.
3: Mliečne výrobky
Mlieko môže byť telu prospešné, ale znečisťuje ústnu dutinu. Dôvodom je to, že baktérie, ktoré sa prirodzene vyskytujú na jazyku, sa živia aminokyselinami v mlieku a syroch. To vedie k nepríjemnému a neatraktívnemu zápachu.
4: Konzervovaný tuniak
Nikto si nikdy nepomýli pach ryby s – povedzme – sviežou mätou. Konzervovaný tuniak však má niečo, čím sa zápach dostáva na novú úroveň. Morské plody obvykle získavajú pachuť a zápach, keď začnú oxidovať. Tento proces sa zintenzívňuje ešte viac, ak sa skladujú v tmavej, kovovej konzerve.
5: Chren
Ak to, čo dodáva rastline charakteristickú chuť, slúži aj ako prirodzená ochrana pred hladnými zvieratami, je jasné, že vedľajší efekt pretrvá aj po konzumácii takejto rastliny. Platí to aj v prípade chrenu. Práve chemická zlúčenina izotiokynát umožňuje tejto bežnej koreňovej zelenine prepožičať svoju jedinečnú chuť a vôňu koktailovým omáčkam, dresingom aj nášmu dychu.